onsdag 2 mars 2016

Napoletana - känns lite sådär ursprunglig


Jamen, den är saltig, den är fet, den är tålig och umamispäckad.
Så är det att jag aldrig själv gjort pizza hemma. Tyckt att det är slabbigt och söligt.
Så mötte jag Kristina som brukar göra pizza närhelst.
Här om dagen fick jag omvärdera allt av hempizzafördomar. Åt den krämigaste och godaste Napoletanan någonsin. Sådetså!

Musslor med pommes frites ett måste ibland



 Så ligger dom där nätade, blåmusslorna som vi svenskar missar helt. I Sverige finns det ett femtontal blåmusselodlingar. Sammantaget produceras mellan 1300 och 2200 ton råvara. Och nu till det märkliga, vi exporterar 600 ton av dessa och får sedan importera 300 ton. De flesta musslorna säljs nätade och färska av fiskhandlare, en del i livsmedelshandeln.



Jämfört med länder i Mellaneuropa äter vi storleksordningen en tiondel om ens det. Någon riktig statistik lär inte finnas, men vi vet att i Belgien äter varje person över fyra kilo per år.
Och då till denna pudels kärna - alltså belgarna och fransosernas fäbless för kombon musslor och pommes frites Moules Frites som man bara öser in och så ock gör vi understundom.



Ska man klaga - absolut inte på val av mat, men däremot på musselhanteringen. Eftersom jag köper så ofta har jag kunnat notera en ökad mängd musslor som måste kasseras för att de är skadade och då spelar det ingen roll om jag köper nätade från fiskhandlaren eller i billigare livsmedelshandeln. På ett kilo får vi oftas slänga tio, femton musslor utöver de styckevis som inte är skadade men som inte stänger sig före kokning, alternativt öppnar sig efter. Det gör då självfallet att kilopriset blir lite väl högt.