tisdag 30 april 2013

Bara dagar kvar till utgrävningsstart vid Broby Bro





Så här är det. Nu är den lilla stenhögen skövlad på allt sly. Bara trädet står kvar. Snart kommer grävmaskinen. Lärkorna spelar på åkern bredvid. Snart flyger hägern igen,

Det handlar om utgrävningsplatsen i Täby vid Broby Bro. Där avslutades grävningarna förra sommaren med ganska så sensationella fynd. Bland annat en kvinna med bronsörhängen och kanske, kanske, en sonuppfattning till Estrid och fortsättningen på den kristna vikingatida gravplatsen.

Nu tas nya krafter fram och den lilla stenhögen bakom runstenarna på andra sidan vägen ska grävas ut. Förberedelserna är klara. Det har jag bloggat om tidigare. Ville bara påminna om att det bara är tre dagar före start. Den andra maj är det igångsättning på allvar och dagarna efter så ska det bli spännande att se vad som kan finnas under generationers ditsläpade åkerstenar. Fler gravar, kyrkgrund?



Hur håller man sig uppdaterad i detalj. Jag får titt som tätt Fornminnesnytt från Täby Hembygdsförening. Inbillar mig att den går att beställa hos redaktören: lgronwall@tele2.se 

Själv har jag förstått att min bästa taxistolpe, som inte är någon taxistolpe utan en liten parkeringsplats mitt ute bland åkrar och forntida gravar får skatta åt förgängligheten eller i alla fall bli ständigt upptagen en tid framöver. Får hitta något nytt i närheten och jag lovar rapporter här på Tabberaset, bara för att jag själv tycker det är ganska spännande.