söndag 16 december 2012

Räksallad för söndagen


"Vi vill ha något lätt utan en massa kolhydrater"
Så skallade ropen bland ungarna hemma i eftermiddags. "Räksallad", lät det som och så fick det bli:

Ett Ingrid Marie skuret i mycket små kuber.
En halv grön gurka i samma skurna storlek som äpplet
15 små minitomater skurna rätt över
1/2 liter pillade räkor
1 litet isbergssalladshuvud
Tre mycket fint hackade vitlöksklyftor

Två hårdkokta ägg per person, delade på längden.
Lägg äggen i kastrull. Häll över kallt vatten så att det täcker. Koka upp till andra stora kokbubblan, täck med lock och stäng av plattan. Låt stå i exakt tio minuter. Häll av vatten, spola kallt och skala.

Majjo på en äggula

Lägg gulan i vispskål. Rör i en kapsyl sockerrörsvinäger, en tsk hemrullad kanonsenap, en nypa salt. Rör droppvis med smaklös olja (raps) och vispa hårdare och hårdare tills luftig majonäs.

Lägg upp äggen på tallrik. Blanda salladen i en skål och lägg upp gediget. Skeda över toppigt med majonäs.

Min kanonkula med gula senapsfrön. När krossade till grovt pulver tillsätts
en gnutta socker, en lika stor gnutta salt, en liten kapsyl
med sockerrörsvinäger, vatten. Låt svälla till smetigt. Senap på riktigt.