onsdag 15 februari 2012

Bröd som förenar



I Söndags firades mässa i Turebergskyrkan som ett resultat av ett samarbete mellan Sollentuna Hembygdsförening och Svenska Kyrkan i Sollentuna, Turebergskyrkan.

Det som sammanband oss denna helg var brödet. I Rotsundastugan, på Hersby Hembygdsgård, har vi en ugn byggd efter stugans ålder, det vill säga tidigt 1800-tal. Vi bakar lite då och då och bjuder in till att betitta.

Senast vi gjorde det i höstas var det någon från Turkiet, någon från Peru och någon från Libanon som var med och bakade och tyckte att de aldrig haft så roligt sedan de kommit till Sverige.

Så sade de: ”Men varför bakar Ni som uppvisning”.

Det slog mig: ”Ja varför då?”.



Som ordförande i Sollentuna Hembygdsförening har jag förmånen att få styra verksamheten efter framtidens idéer. Något jag naturligtvis försöker utöva i en förening som av hävd och av andra konstiga anledningar upplevts som bara tillbakablickande och cementerande.

Det som vi upplever som nästan exotisk kulturhistoria (som att baka bröd i ugn med öppen eld) är som de flesta vet, nutid och vardag för många människor. Det är något ursprungligt över att baka bröd över eld. Tanken föddes att bröd förenar.

Var står så brödet som mest centralt? Undrar man.

I religioner är det självklara svaret, religionerna och i det vi kallar den folkliga kulturen eller både ock. Brödkultur! Historien förenar oss med nuet i den profana världen och förenar oss med Gud i den religiösa.

Så formades en ”Sollentunas Brödhelg”, helgen som var.

I Hembygdsföreningen står alltså brödet centralt genom ugnen, men också genom att vi har två kvarnar, en väderkvarn Överby och en vattenkvarn (som drivs av en tändkulemotor) i Landsnora.



Av detta mjöl vi själva producerat bakades denna helg ett ”Hembygdsbröd” av Balders Bröd i Sollentuna Centrum, ett gott surdegsbröd utan tillsatser. Av detta mjöl bakades också tunna brödkakor i Rotsundastugans ugn av Margareta Pettersson och Erik Göransson med flera.

Brödhelgen började i lördags eftermiddag med en brödhearing vi kallade ”Möteplats — brödet som förenar”. Mötet hölls i Turebergskyrkan med prästen Ingrid Edgardh som moderator.
I panelen medverkade Errol Corcmaz från Noob, Yael Fridh som är judisk kulturvetare och arbetar på judiska museét, Anders Roos kyrkoherde i Sollentuna och undertecknad. Vid brödstationer bjöds olika slags bröd, att ätas med tillbehör som smör, salt, olivolja.

Riksspelmannen Christina Frohm spelade brödlåtar från 1700 talet på fiol mellan djuplodade insikter det gemensamma brödet. Stämningen under eftermiddagen blev på gränsen till magisk.

Sent om aftonen var vi tillsammans i Rotsundastugan för en kvällsfika och för att tända bakugnen. Erik Göransson ansvarade för eldningen och höll elden vid liv hela natten och söndagens morgon. Då hade också degarna fått jäsa till full storlek för att bakas ut klockan tolv på dagen.



Hela stugan full? Ja den här baksöndagen blev nog den mest välbesökta bakdagen någonsin på Hersby. Ingrid Edgardh fanns på plats och berättade om brödets roll i det kyrkliga livet och Anne-Berit Lavold dukade upp med 1700-talets bröd och historia i 1700-talshuset.



Efter tre timmars bakning och fika samlades de finaste brödkakorna i en korg för att föras ner till Turebergskyrkan. Exakt klockan fyra på eftermiddagen slog den vackra kyrkklockan för att fira mässa — brödmässa som dansades av folkdansare från Sollentuna Folkdansgille en till Hembygdsföreningen närstående förening, och musiken spelades av Christina Frohm och hennes elever i Klasro fiol tillsammans med Turebergskyrkans organist Per Olsson.

Så bröts det nybakade brödet i mässan som nattvardsbröd och så slöts årets brödhelg i Sollentuna.

(Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som läste evangelietexten under denna mässa — den som är nyfiken kan dock se hela Brödmässan på webben, klicka på ”Play”. Använd sedan sökrutan längst uppe till höger och skriv ”mässa”. Det som först kommer upp överst är webbsändningen ”Turebergskyrkan — Brödmässa” Klicka på den och lägg upp i helbild, vips — en brödmässa för Dig)

Som en gest till alla som medverkade och gjorde denna brödhelg till en fantastisk upplevelse vill jag som ordförande i Sollentuna Hembygdsförening rikta ett väldigt stort tack och bidra till mera bakande genom att vidareföra receptet på Föreningens eget tunnbröd:



Hersbybröd

3 hg Smör
3 dl mjölk
1 l vatten
150 g jäst
2 msk honung eller sirap
2 msk flingsalt
½ påse anis-fänkål— kummin (8 gr)
1.3 kg fint rågmjöl (eller mjöl malet i Landsnora kvarn
Kornmjöl till utbakning

Så här gör Du:
Smält smöret och häll i vatten, ljumma till degspad
Lös upp jästen i litet av spadet och tillsätt övriga ingredienser
Låt jäsa i 15 till 20 minuter
Arbeta in mer mjöl till degen går att kavla utan att kladda.
Låt jäsa ytterligare 10 minuter
Nagga kakorna och grädda på plåt i ugn 225 grader i fem, sex minuter eller direkt i vedeldad bakugn kortare tid.

Inga kommentarer: