lördag 20 augusti 2011

Konserverna från 1952, kom och lär mer i morgon

PÄRON ANNO 1952 - ett märkesår!

Så är det, att konserver som förr var ett utmärkt sätt att förvara sommaren över vintern, också var smakförvaltande. En konserverad råvara smakar förståeligt nog annorlunda än färsk.
Den konserverade smaken är utrotad så gott som. Bara några få behärskar konsten att hemkonservera.

En som kunde var min gode vän Christina Frohms mamma. Christina berättar att hon minns hur familjen i Sörmland (Gnesta?) en dag planterade ett päronträd i trädgården och hon minns hur det gav de första frukterna och mamma plockade, kärnade ur, skalade och kokade in som konserv. Så blev päronträdet rikt avkastande så småningom och lagret av inkokta päron i jordkällaren bara växte. Så till den milda grad att tillgången blev större än efterfrågan.

Christina Frohm ligger också bakom morgondagens underhållning på Hersby. Hela dagen spelar Klasro Fiol, hennes elever som blivit lite av ett av våra två "husband" på Hersby inom Hembygdsföreningen. Det andra husbandet är "Hersby Spelmän"

Christina ringde mig en dag appropås att vi har en konserveringsshow i morgon i Rotsundastugan på Hersby Hembygdsgård i Sollentuna med Britt Winberg och frågade om jag ville ha ett par burkar päron till förevisning. Alltså som kunde bevisa att konservering är överlägset bättre än djupfrysning. Självklart ville jag det och hämtade burkarna idag. Konserverade päron som lades in 1952 och som vid ett yttre betraktande får vem som helst med lite distans och samtida närvaro att känna smaken i munnen av denna fantastiska anrättning.

Kom till Hersby i morgon klockan 12 och se hur det går till att konservera. Se även övrigt intressant program under dagen HÄR

En liten pudding - naken mat, kryddad örter och levande blommor

Köttpuddingen som säkert har något namn i Libanon, här utan gratineringsost men annars färdig att ställas i ugnen

Stek ett kilo fet köttfärs (stek den som kebab, alltså het panna och stor klump, vänd och skrapa av stekyten, vänd, skrapa tills intet återstår).

Stek skivad squash i rikligt med olivolja tills väl brynta.

Stek skivad lök tills mjuk (tre stora gula lökar och 15 vitlöksklyftor skivade). Tillsätt en halv matsked tjock svart kinesisk soja, en näve med blandade plockade örter (i det här fallet timjan och fransk estragon). Lägg en tredjedel av löken åt sidan.

Blanda köttfärs och två tredjedelar som återstår av löken, tillsätt två burkar tomater med stora tomatbitar i. Smaka av och salta eventuellt.

Rör i två hela ägg.

Bottna med stekta skivorna av squash, hälften ska gå åt. Lägg på kvarvarande stekt lök. Häll över köttfärsblandningen och släta till. Lägg över resterande stekt squash och täck med riven ost. Gratinera i 40 minuter i 225 grader ugn.

Blomstersallad med gurka, olivolja och sockerrörsvinäger - är plastat i väntan på servering och att dressingen ska hällas över.

Servera med färskskuren grön slanggurka dekorerad med ätbara blommor; blåklint, orange, gul, röd och vit krasse, rosenblad och ringblomsblad. dressa med rikligt med olivolja och lite sockerrörsvinäger.

FÖRSTA MAJSKOLVEN

Den som framförallt varit med och odlad majsen i år är August. Han har haft såååbråttom varje dag att se hur mycket majsen vuxit (ända tills intresset växlade till en liten störvaxböna han satte vid en pinne och som nu nått ända till himlen). Idag tyckte han majsen var så fet i kolvarna att den var dags att skörda, men bara en. Så här i efterhand kan man väl säga at majsen behöver några veckor till för att svälla och bli mogen, men efter provsmakning så bådar det bokstavligen väldigt gott, en betagande sötma som förmodligen kommer att tillta till första september.

SKÖRDEFEST - PROGRAM


Klicka på bilden så blir den läsbar