lördag 25 juni 2011

Jag är en syndare i LCHF



Jodå, jag har unnat mig avvägar förr och sedan LCHF inträdet den tredje maj. En syndarafton var en helkväll hos Frantzén Lindeberg, men å andra sidan, desserter, kaffebröd och nybakat bröd undantaget är deras avsmakningsmeny i allra högsta grad, om inte LCHF så i alla fall utmärkt GI!

Idag åkte vi till Strängnäs som utflykt, det blev saltlakritsglass på bryggan och när vi kom hem tunna skivor av grisnacke stekta med ingefära, svartpeppar och vitlök och så en ugnspannkaka till detta. Jisses, det där med fullkost fick ett ansikte, men jag undanhöll mig sylten som jag kokade till de övriga i familjen på frysta bär.

Nu blir det gåstavar näsa vecka i ett svettigt program och för att komma in i LCHF,s rätta banor igen. Har sagt att den här sommaren ska bjuda på lättnader.

Äh ni får mitt vallande recept på ugnspannkaka för att vårda och sprida det. Om inte annat finns det i min bok "Järnspisar hackekorv och tabberas" och säkert som gatan också i bloggen någonstans. Kanske bara tt söka egentligen på ugnspannkaka längst upp till vänster. Då bjuds det på både ugnspannkaka, äggakaka, yorkshirepudding och den gamla fyriskakan ur sju sorters!

UGNSPANNKAKA



Det här behövs:

3 dl vetemjöl special
6 dl helmjölk
2 dl tjock grädde
1 tsk salt, eller till och med lite mer beroende på
5 ägg

Gör så här:

Mät upp vetemjöl i en bunke och häll över fyra deciliter mjölk. Vispa hårt och låt stå i fem minuter så att olösta klumpar flyter upp, Piska sedan sönder dessa och slå i äggen ett i sänder under tokhård vispning.

Sådär...blanda resten av mjölken med den tjocka grädden. Slå i smeten och kör runt med en ballongvisp. Salta. Ska pannkakan användas till sylt så ha inte i så mycket salt, men ska man använda den som en slags Yorkshirepudding, som det nästan är, så salta rejält för då ska det serveras rostbiff till (idag hade jag hårdstekt grisnacke)

Visst ja, det häll jag på att glömma, sätt varmluftsugnen på 225 grader och ställ in en långpanna. När ugnen är uppe i värme så släng i två matskedar smör, minst. Det ska hoppa och fräsa och bli lite brynt. Så fort sista smörklutten smält så ska smeten hällas i. Baka tills den pöst upp något alldeles enormt, för det gör den, och till den får färg och har stannat. Ta ut och låt stå i tio minuter innan den skärs upp.

Midsommarstången KAPAD i NATT



Midsommarstången blev kapad i natt! Den är åtta meter hög och restes traditionellt på Hembygdföreningens midsommarfest på Hersby Gård igår.

Jag ska erkänna att jag försökt se det lustiga i situationen hela morgonen, men det är liksom inte kul för det är ett övergrepp på det gemensamma.

På Hersby har det firats midsommar varje år obrutet sedan 1938. Det här är första gången som vandaler kränker firandets stora symbolvärde.

Under lördagsmordgonen hittades den avsågade midsommarstången på en lekplats två kilometer bort. Det enda som kommer att kunna återanvändas är de två blomsterringarna som har en kärna av smitt järn. Dessa är nu återbördade och inlåsta. Resterande delar av stången kommer att hämtas med lastbil.

Det måste ha varit ett större gäng kuppmakare och eventuellt en motorsåg för att utföra dådet mot midsommarstången. Händelsen är naturligtvis polisanmäld och vi söker vittnen som kan ha iaktagit det hiskeliga spektaklet.

Nattligt äventyr i härligt snålt ljus

Midsommarnatt 23:00, mittgången i trädgården, från skyddade tomater till kryddlandet och bort mot ett av potatislanden
23:03
Färgerna förstärks, spelar på en annan våglängd i brytningen mot den blå timmen. Midsommarnaten spelar spratt i det röda och får krassen att spraka.Nu har inte krassen kommit så långt, men de röda fladdrande näsdukarna från Vallmon och de blåaste i irisen skriker i det snåla nattljuset. Gråärtorna här bredvid är dock ännu bara gröna i midsommarnatten. Gråärtor jag fått av Lena Nygårds.

Tallrikssquash, nyutsatt. Något folk tror är en modernitet, men så icke. Tallrikssquash är ingen nymodighet utan en svensk kulturväxt!

Det börjar arta sig. De sköraste gurkorna ska ut i gurklandet som är sparad jord från den skyddade melonbädden i fjor sommar fylld av härligt brunnen hästskit av bästa sort (vad man nu kan mena med det?). De planteras ut i morgon. Häromdagen gick pumpor och squashen ut. Sent kan många tycka, men jag inser att jag får bra skördar skött på detta sätt. Lite senare än andra, men rikt och gott.

Redan nu är mangolden som bäst, krispig söt, ung och med massor av smakbottnar, att äta rå.

Kubbvetet har vuxit till sig och ger ax tjocka som klubbor och man kan knappt tänka sig tillbaka och förstå att det var så här det började