måndag 12 oktober 2009

Äppelfestival alla dar i veckan



Det är lite poesi över namnen som ligger i vårt stora svarta stålfat - Signe TIlisch, Åkerö, Gravensteiner, Lobo och Katja.
Finns det någon människa som kan motstå doften av svenska äpplen där de ligger i travar i butiken?
Tydligen!
Idag kostade blandade svenska äpplen, som de ovan uppräknade tio kronor kilot (10:-/kg). Det var tomt framför de goda äpplena, bara vi som plockade och doftade.
På ryggsidan av svenskäppelhyllan var det däremot kö - där såldes holländska och polska äpplen under något slags samlingsnamn som slutar på "delikat". Pris? Fem kronor kilot!

Ett praktfullt Signe Tillisch placerade sig i en såsskål från Gefle benämnd "Solbritt"

Blodpuddingen på Fina Gatan



Vi åt lunch idag - sonen Gaston och jag - på Edsbacka Bistro. Det som bjöds var hemlagad blodpudding - lite av en personlig favorit. Till var det rårörda lingon, äppelskivor och lättrökt stekt fläsk.
Det är gott helt enkelt...kanske det skulle varit en litren skvätt grädde över, inte för att det ska misstolkas som dessert eller vara i samma klass som simpla pannkakor utan för att just grädde ännu mer lyfter kryddigheterna i denna fantastiska lilla pudding.
Läs mitt eget recept på hemlagad blodpudding här och här