fredag 31 juli 2009

RADIO: Tomater från Viken



Blundar vi och säger tomat så är det så att de allra flesta genast kan förnimma den solvarma tomatsmaken i munnen. UMAMI!
Så är det så finurligt ordnat att det finns oändligt många olika slags tomatsmaker; sötma, syra, pepprighet, beska beroende på sort.
En tid fick vi i Sverige tvångsvänja oss vid kanarietomater, hastigt framodlade och med metoder som inte alltid rimmar med de krav man kan ställa på en god råvara.
Återkommande här på tabberaset.se har jag träffat Mats Olofsson i skånska Viken. Hans familj odlar över 80 olika slags tomater och kan alltså presentera lika många olika tomatsmaker.
Delar av det här radioinslaget har sänts i Meny i P1




Santa Sienna – smaka på namnet, en favorittomat hos Vikentomaters Mats Olofsson. En man som kan stoltsera med över 25000 tomatplantor.

Jag bad Mats Olofsson skicka sitt bästa recept på tomater, det blev en tomatsoppa – och så fick det bli min egen enkla sås som vi slår ihop hemma när tomatöverskottet är stort.

Mamma Gunnels Tomatsoppa


Det här behöver Du:
6-7 tomater

3 gula lökar

1 1/2 msk smör

1 liter buljong (buljongtärning efter smak, Gunnel har hönsbuljong)

3dl grädde (el lika delar mjöälk och grädde)
salt, vitpeppar

Så här gör Du:
Fräs löken i smör tills den är mjuk.
Bryt sönder tomaterna direkt över grytan. Späd med buljongen. Koka tills soppan går att passera. Det tar ca 20 minuter
Är soppan för tunn kan man späda den med mjölk och grädde
Tillsätt gärna extra vispgrädde och servera med en klick creme fraîche och bröd.


Lagers snabba tomatsås till pasta

Det här behöver Du:
6-7 tomater
½ dl fin olivolja
3-4 vitlöksklyftor
1 ½ msk koncentrerad veg. buljong (utan smakförstärkare)
salt, peppar, tabasco
Färdigkokt Penne pasta
Nyriven parmesan

Så här gör Du:
Koka upp pastavatten med salt. Snitta tomaterna och doppa i det kokande vattnet. Ta jupp och skala tomaterna under kallt vaten. Koka pastan.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter. Häll i oljan och fint hackad vitlök. Krama sönder tomaterna i den heta oljan. Låt småputtra i oljan till pastan börjar bli klar.
Rör i buljongkoncentratet och smaka av med salt, peppar och tabasco.
Skeda i pastan med hålslev och vänt runt i såsen. Häll upp på fat och lägg över den nyrivna parmesanen.