lördag 27 juni 2009

Döden i skogen

Detta är en samling stenar i Krångede vid en avrättningsplats. Stensamlingen är misstänkt lik andra platsers gravar.

Alldeles bredvid vägen vid Krångede, vid Simolletorpet och där det idag ligger en klubbstuga ligger Ragunda avrättningsplats.
Vi vet inte så mycket mer om den än att det avrättats folk där, förmodligen under 1700 och 1800 tal, kanske tidigare.
Det är på den gamla stranden till indalsälven före regleringen.
Dessa inbjudande jämtar beredde oss väg och visade platsen när vi frågade. Och det är klart att man träffar bå bygdefolk det första man gör, människor som är urkunniga.
Först var det Stefan Nilsson som körde före och visade vägen. Vi träffade honom vid Krångede kraftverksmuseum och han ringde omedelbart in Gunnar Sahlin som en gång i tiden haft en karta från 1700 talet och där platsen finns utsatt som "afrättsplats".
Nu har vi nsett en hel del avrättningsplatser och kan jämföra.
Begraver man en människa så ser det likadant ut på plats efter plats.

Stefan Nilsson tv och Gunnar Sahlin, urkunniga bygdefolk i Krångede som ledde oss fram och berättade om avrättningsplatsen för Ragunda.

Ganska omedelbart kunde vi hitta minst två gravar efter cykelvägen. Det en slags morbidturism vi ägnat oss åt, men under en lång tid i arbetet med min bok "Döden i skogen" ägnade jag mig åt att se avrättningsplatserna i gamla handlingar och i dokument, överklagningar av dödsstraff till kungen och i prästers rapporteringar och skillingtryck. Därför är det ganska "befriande" att se platserna i verkligheten.
Jag har en del kvar att titta på. I boken finns listat över 450 avrättningsplatser i Sverige.

Hammarstrands gastronomi



För oss, när vi ligger ute, låter vi upplevandelandet komma till oss snarare än söker upp det. Ändå åkte vi till Hammarstrand för att inhandla en karta mer högupplöst än den vi har. Jag känner nämligen till en avrättningsplats i bygden som jag ville titta närmare på, men inte klarade av att hitta utan en 50 000 delskarta.
Vi gick efter storgatan i Hammarstrand, Centralgatan, och det var väldigt trivsamt med folk som pratade med oss vart än vi stannade till.
Så hamnade vi i "Det goda livet", en liten butik som lockade med lokala ostar, lokala korvar, björnskinka, älg och ren.
Här lagades också matlådor av lokal karaktär och butiken hade bara varit öppen en vecka.
Vi handlade korv och slog av en prat.
Paret Ellen och Kees Slinger har kommit från Holland för tre månader sedan och funderade över vad de skulle göra i Sverige, i Jämtland, i Hammarstrand.
-Det som inte fanns var en butik för lokalt producerade kvalitetsvaror, så sagt och gjort.



Det är klart att det ska holländare till sådant - svenskar blir hemmablinda.
Och så gick vi vidare ner på Centralgatan och där stod en ambulerande brödbutik med stenugnsbakat surdegsbröd av bästa märke.
Sibylle och Wulfgang Löhr's öppnade bageri och står på Centralgatan i Hammarstrand varje fredag. Svenskarna har nog blivit hemmablinda. Plötsligt får de uppleva sin egen smak genom människor som inte räds etablera sig. Den egna getosten, den egna goda korven och syltan, surbrödet som bakats i generationer i bygderna. Det är bra och det är glädjande och det är gott.

Frukostering med utsikt



Inte bara en formidabel utsikt över Indalsälven som srömmar som ett klarblått blänke långt nere i dalen utan en frukostering med utsikt för dagen. För så blev det efter att ha börjat klockan åtta på Holmstagårdens terass och så blir det om man låter dagen gå lite som den vill.
För övrigt är Holmstagården i Utanede ett litet udda ställe som förstått innebörden av hotellservice. Jag har det senaste året bott på stjärnklassade världshotell, men när det gäller närhet, värme, service och "ingenting är omöjloigt" så toppar lilla Holmstagården - byggt som ett bostadshotell åt vattenrallarna när älven reglerades. Idag mer som ett mer praktiskt vandrarhem med toalett och dusch i korridoren.
Vi bodde här, bakom Thaipaviljongen, för åtta år sedan första gången - idag ny ägare och höga ambitioner och stora leenden.
Frukosten igår klockan åtta blev inledningen på en mycket händelserik och (upp)levande dag som slöt i ljuset klockan ett på natten.