torsdag 25 december 2008

Vitlök visar våren i antågande

Än så länge är det långt till vår, men vitlöken brukar visa vägen. Just nu står den med lökblasten upp genom den i övrigt kompost och lövtäckta löken. Först på sensommaren 09 är den klar för skörd och finns det något läckrare än egenodlad vitlök i de hemlagade anrättningarna?. (Bilden tagen igår före snön)

August och bilen

August fick julens största paket - annars gav vi varandra bara mindre paket som bevis på uppskattning - pappa Tabberaset fick intet - men det är klart då han avböjt!

Halloå Gubben - det är paket till Dig. Storasystrarna hjälpte villigt till att öppna.

August kan rimligen inte förstå vad en julklapp är, men hans förtjusning motsäger antagandet

Och förtjusningen släppte inte taget på hela kvällen, han somnade 23:40! Energisockrad med ett helt paket pepparkakor och den nya bilen.

Inte ens ett julaftonsbad i sena timmen fick August att bli trött, leken skulle fortsätta och det syns väl på den glada nunan bredvid ett julaftonstrött Tabberas.

Sena vörtbröd

Mina vörtbröd under jäsning, receptet kom till eftersom jag ville ha ett grövre, segare och nyttigare vörtbröd

Fördeg
200 g svagdricka
150 g rågmjöl
100 g rågsurdeg

Blanda och låt vara i 12 timmar

Stordeg
Fördegen
250 g svagdricka ljummad och vispad under uppvärmningen med;
1pkt vörtmixkryddor (bra fusk)
150 g vatten
250 g rågmjöl
600 g vetemjöl special
80 g mörkt muscvadosocker
25 g salt
1 pkt torrjäst

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på mellanhastighet i 5 minuter. Sila i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Låt jäsa i drygt 1.5 timme.
Baka ut i två 950 g bullar och forma till limpor.
Sätt ugnen på 280 grader och låt jäsa limporna i en timme.
In i ugnen och sänk värmen till 225 grader. baka 20 minuter och pensla med rikligt med vatten så det spiller ordentligt på plåten. Kör tio-15 minuter till i ugnen. Ta ut och lägg på galler. Pensla med 60/40 sirap vatten och låt svalna.
Av det här blir det ett rågsmakande lite segare vörtbröd som är väldigt gott.