måndag 29 september 2008

Kantarellkorgar


Vi blir nästan generade när det ringer på dörren och Tim står utanför med två korgar nyplockade gula katareller och trattisar.
"Varsågod", säger hon och sträcker fram korgarna. Vi har fullt hemma.
Förra året kom hon och Urban förbi med lingon, ett helt fat.
Trattisar plockades och stektes genast i het panna med lite smör för att sedan få bräsera i grädde tills det tjocknat till sås. Så serverades såsen till lammsmäckorna.
Jag har för övrigt aldrig tidigare stött på så ren skogsrensad svamp. Det var inte många tossar boss som behövdes borstas bort.
"Jasså?", påpekade Rodjana "förnärmat".
Inte desto mindre stämmer det.
De gule, steker vi exakt till den punkt då svampen börjar släppa vätska, inte en sekund längre, och så bara välta upp dem på en skiva stekt bröd. Salta/peppra - ät.
Ikväll blir det nog en kantarellsoppa så som jag lagar den i "Järnspisar, hackekorv och tabberas":


Det här behöver Du:
3–4 l rensade hela kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 l kycklingfond eller hönsbuljong
3 dl grädde
gräslök
salt och peppar

Så här gör Du:
Dela de största kantarellerna genom
att riva dem itu. Fräs smör i en tjockbottnad
kastrull. Lägg i svampen och
stek. Ruska kastrullen så att svampen
slungas runt i smöret. När kantarellerna
börjar släppa sin egen saft (man
märker det på att smöret börjar bli
simmigt) siktas mjölet över och ruskas
in i svampen. Späd med buljongen.
Rör om och låt småkoka i 10 minuter
så att mjölsmaken försvinner och vätskan
reduceras något. Tillsätt grädden
i en fin stråle och under omröring. Låt
det hela koka samman någon minut.
Salta och peppra.