lördag 17 november 2007

Gong pad horapa


Det kanske bästa vi ätit (i alla fall den här veckan).
Rodjana hade tinat thairäkor, ett 20 tal - ostronsås finns alltid hemma -, ägg, lök, ris och queen basilika (horapa). En Gong pad horapa brukar tillagas med räkorna hela och stekta med skalstjärtarna sparade - ganska obekvämt egentligen, har aldrig gillat fnas i maten, men förstår varför stjärtarna är kvar i matlagningen, annars rullar nämligen räkan ihop sig till en liten oaptitlig boll. Med stjärten kvar behåller den "räkformen". Idag hackades räkorna istället till en färs och fick marinera med ett ägg och en halv msk ostronsås.
1 kapselvitlök hackades fint och tre chili strimlades längs med. En gul lök skars i tunna båtar, eller, om det finns hemma, diagnonalskär man salladslök. Chili och vitlök stektes i het olja tills de precis tog färg då vältes det marinerade räkhacket ner tillsammans med lökbåtarna och så rördes det om ordentligt så att det inte klibbade ihop. En matsked med ostronsås hälls över och rörs ner tillsammans med en tsk strösocker och en tsk fisksås och en "skvätt" (några droppar) mörk soja.
Plocka blad av queen basilika och rör ner, spara en liten bukett till dekoration.
Frityrstek ungefär samtidigt fyra ägg i en stekpanna med minst en halv cm veg. olja. Lägg upp tillsammans med ris på tallrikar tillsammans med räksteket.

Godnatt jord

Det börjar se OK ut nu i trädgården. Rysk röd slätbladig grönkål är kuloturväxt och tål frosten. Märkligt nog så är vår kardon fortfarande frodig. Vissa blad har brutits och är isiga, men de pryter sin plats och får stå och självgödsla. Ska lägga halm runt dem i morgon för övervintring. Gjorde det på Rodjanas rosor idag och band täcket över möbler, lådor och grill - nu är det definitivt över, godnatt jord, om två månader kommer frökatalogerna.

Kungsljusen poppar upp lite här och var med sina stora ludna förstaårsrosetter. Nästa år blir de manshöga och lite skräpiga - brukar hålla efter dem - samidigt är de bra för "hög-låg-rytmen".

Gullrisets vippor får övervintra. Blåmesarna gillar luddet och de är vackert mot vita snön senare i vinter.

Om två månader ska kronärtskocka och kardon sås igen och jag gör det även till nästa säsong om övervintringen går fel.

Snuschock Ettan höjts 170%


Sverige är i Europa - där snus förbjudet.
Ettan är ett monopolsnus i darrning.
Har använt snus i 43 år, så gott som dagligen.
Det har förmodligen räddat livet på mig, beroendemänniska som så många andra, hade jag haft goda cigaretter eller cigarrer som substitut för snuset, alltså - utan snuset hade jag med största sannolikhet varit en död rökare. Jag hade kanske dessutom tagit liv på min egen väg in i kvävningsdöden.
"Snus räddar liv."
Så säger en hel del lungläkare.
Nu höjs skatten ytterligare på snuset. Prisökningen det senaste året har varit 173 procent.
När jag började snusa var priset för en vaxad, oval, pappask med doftande härligt snus 50 öre om inte ännu lägre. Och ville man kunde snuset köpas i storpack nogsamt inslaget i blått vaxat papper med statlig kontrollremsa om magen. Senast kunde man få tag i detta mogna utmärkta snus på tobaksmuseet på Skansen.
Snus är en gammal svensk tradition, ettans snus är 180 år gammalt. Det är alltså äldre än det svenska julbordet så som det dukas upp idag.
Det har en ren tobakssmak med väldigt liten rosenoljedoft jämfört med General, dessutom en sälta som är behaglig och en konsistens som är njutbar. Ettan "lös" är dessutom tämligen kyssäkert och klarar en gräddig napoleonbakelse om så skulle vara.
Fattar inte regeringen att skatterna lovades sänkas!
För att köpa en dosa ettan måste jag tjäna 82 kronor inkl skatter A-avgift och inkomstskatt (37 kronor). När jag sedan köper dosan ska jag betala ytterligare skatt (15 kronor). Det gör ett totalt skattetryck på 52 kronor per dosa, alltså ren pomperipossaskatt när vi luras att tro att de nya priset för snuset är 45 kronor allt i ett.
Upp till protest mot utsugningen.
Lämna vårt snus ifred.
Lägg skatten på cigaretter istälet, det som skördar liv.