söndag 4 november 2007

Torkade Vikentomater och tomatsoppa med aioli


Vad gör man när man får en hel låda för 50 spänn av de mognaste plommontomater man kan tänka sig och dessutom giftfritt odlat med en del av sommaren inkapslad.
60 tomater delade vi och torkade över natten i ugnen till små umamibomber att slänga i käften när man lä'ngtar efter smaksmatter.
Resten räckte till en helt underbar tomatsoppa baserad på fiskbuljong (!) med några droppar äkta vit tryffelolja. Tomaten fick brässa i sin egen sft på mycket svag värme och kördes genom sikt så att köttet pureades. Ett par gula lökar kokades fint skurna tillsammans med vitlöksklyftor i fiskbuljongen och mixades till skum med tomaterna före servering.
Ni som följt den här spalten vet att vi vurmar för fiskbuljong som soppbas och att vi hämtat hem thailändska kockars metod att koka både grönsaker och fågel i fiskbuljong - tuppar blir rent gyllene för att inte tala om buljongen som koket resterar i.
En handslagen majonäs med vitlök till och så finskt surbröd och några flisor torkad tomat av samma släkte i soppan.

Sex - Fisk och Kålsoppa


Ett klipp ur dagens Dagens Nyheter där man vid första anblicken, rubriken och de tidiga raderna förvillas tro att Fredrik Eriksson gått och blivit sexrådgivare med självklarheter som att "fisken ska vara färsk...och lukta gott!"

Vikentomater en trevlig vana


Vi var där den 16 augusti ditlockade genom en artikel i Gourmet.
Ändå är det bara nästgårds till mina föräldrar i Viken. Därför åkte vi dit igen på skurlovet i veckan som var. Alltid lika välkomnade bland mängder av olika sorters tomater, många unika och går inte att få tag i på annat håll, "hobbysorter" säger Mats Olofsson.
Ungarna tycker att det är bättre än en godisbutik - många tomater att provsmaka, små vinbärstomater, gula och röda, ettersöta körsbärs, paronformade små och stora, spräckliga och rosa. Kolla själv det kommersiella utbudet på den egna hemsidan.
Mats Olofsson och hans Susanne Hansen som driver Vikentomater, med hela klanen ofta på plats i butik och växthus.

Vi köpte en låda första kvällen till middagen med "de gamle" och tätt inpå avgång körde vi in för att ta med mer till Stockholm. Det lackar mot slutet av säsongen. Bara 14 dagars produktion kvar sedan ska allt rensas ur och hela den enorma anläggningen tvättas ren. Vecka två är det dags igen. Då börjar Mats och Susanne att pilla ner frön till de sorter som gör att de överlever, de sorterna som lockar krogar och privatpersoner bara för att de är unika.
Alla de andra tomaterna då, de som transporteras ut till butiker och krogar - alla naturligtvis av högsta kvalitet och dessutom odlade utan gifter.
Tänk, de vi köpte hade sommaren kvar, inne i sig.