tisdag 4 september 2007

Lingon


Ett helt tråg med lingon från Dalarna. Tim och Urban kom förbi med en hink som de plockat i veckan. Man bugar så allra ödmjukast för jag vet vilket arbete som ligger bakom - det är så man baxnar, och gesten att ge bort en del av sitt eget arbete gör värdet på gåvan oändligt stor. Tack, hösten är här, leve hösten - det goda vintersinnet är räddat.
Nu ligger lingonen i det gamla baktråget från 1700 talet och mognar till sig. I morgon skiftar vi från trätråg till lertråg och sedan rör vi med socker - låter vila - rör igen - får vila och så får det gå tills den rårörda sylten börjar dofta av vind, av skog, av mylla, av höst - då är den klar.
Vi brukar packa den platt i fryspåsar och fryser in att ha till hemlagad blodpudding och korvkaka som ett slags blodets lov eller till rågmjölsgröten när det är 13 minus ute och det fyker av kornsnö, eller istället för gelé till söndagssteken (!), till höstens gråa kroppkakor varma svällande härliga, tillsammans i en kraftig reduktion med balsamico att strila över lutfisksalladen (örtskott, rödbetsskott, lollorosso, ekblad, endive och babyspenat med vita delade lameller av god lutfisk), i filbunken, till pannkakorna om lördagsmorgnarna, till isterbanden (många estmerar kombinationen), till den stekta strömmingen eller till de feta saltade flundrorna och med grädde till som sås.

Jeg spiser enebær blå
med Jesu kors oppå.
Jeg spiser tyttebær rød
med Jesu pine og død


(P.Chr.Asbjørnsen)

Med florsocker blir det en rå lingongelé, syltade blir de med sirap (lika delar och kokning 30 minuter, Hagdahl), redd med potatismjöl blir det en lingonsoppa, med päron lingonpäron och med havre en lingonpaj.
Dessa"vinbär från berget Ida" (Vaccinium vitis-idaea) höll på att hamna utanför allemansrätten 1908.
3000 skånsk-småländska småbönder krävde ett omedelbart stopp för allmän lingonplockning, men folkrätten vann och 1994 (!!!) skrevs allemansrätten in grundlagen.
Anledningen till böndernas uppror var naturligtvis pengar. Från 1903 finns det en uppteckning där det framgår att 10 000 ton lingon plockades, såldes och exporterades till bland annat Tyskland för at bli sylt.
Om lingon, krösor och tyttebær finns mycket mer att läsa i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas"