torsdag 10 maj 2007

Odlingsdags

Det håller på att bli klart. Landet. Lite fräs kvar bara. Så många andra har redan satt lök och sått bondbönor. Jag gör det inte före den femtonde, regelmässigt. Då sätter jag potatisen också. Jorden håller bara lite över tio grader. Först sår jag palsternackor och rödbetor. Kålen förodlar jag bakom glas på balkongen liksom mycket annat. Den nionde juni är allt ute.


Många matbloggare diskuterar de första späda ogräsen nu och det som skogen och ängen kan ge av örter. Jag har min egen lilla plantering av ramslök. Kirskålen rensar jag bort, den smakar metall. Vad jag däremot medvetet låter självså varje höst är molla - en gammal kulturväxt i den svenska kålgården som vi ogenerat använder i det mesta; pannkakor, gratänger, vårrullar, stekt ris, stuvningar. Snart ska den skördas i knippen. Går att strimlas förvällas och frysas in , men är bäst nyskördad.


Idag fräste vi 1700 talslotten, nu ska den bara "kammas" sedan ska palsternackorna och gulbetorna sås och potatisen (gammal äkta sparrispotatis) sättas, allt under duk. Rovorna också och mina gamla bondbönor


På den "moderna" lotten är det grävt och gödslat. I morgon fräser vi. Här ska majsen snart sättas ut, västeråsgurkan sås, pumporna, squashen, alla thailändska örter, blommorna, krondillen
pakchoi, kinesisk bladselleri, svensk sallad och en massa annan sallad.


Det trevligaste av sällskap följer mig och spaden, nära, nära, hänger på för att fånga insekterna som virvlar upp där jag drar fram. Sädesärlan kom för flera veckor sedan. Slänger en blick mot mig emellanåt för att kolla om jag är juste - och det är jag ju.


Att tänka framåt är viktigt. Jag lägger upp fjorårskomposten och blandar med tvåårshästskiten och luftar med höstens grova solrosstammar, lägger en kompostlimpa som jag förseglar med duk. I små hål i duken ska jag så jättepumpa om det inte är för starkt, vi får se. Förra årets pumpa växte i komposten och det blev lyckat.


I helgen slänger jag mig på knä och nagelfar det risiga jordgubbslandet. Jag har tillräckligt för att sätta ett par tre rader till som ger rikligt med frukter först nästa år. Våra jordgubbarna är otroooligt goda och skyddas med nät för bakom dem står en skog av surkörsbär. Trasarna äter dem till "middag" och flyger sedan ner till jordgubbslandet för "dessert".

Stekt ris med ägg, kalvlever och räkor


Gitto skriver om om dagens asiatiska på sin nya blogg Matfeber och då handlar det om en lite försvenskad Kao pad Saparot, alltså stekt ris med ananas. Hon har i sin tur fått receptet från "tjejerna på ragazze.se".
Vi hade också Kao pad idag; Kao pad taab gong som är stekt ris med kalvlever och räkor. För att ungarna också skulle kunna äta så lämnade vi thaichillin utanför och serverade istället en nam prig pau till.

Kao pad älskas av ungarna - därför serverar vi nam prig pao vid sidan om till de vuxna

Det är inte helt fel med stekt ris, om man "piffar till det" med lite fisksås, soja, vitlök, lime, vårlök, taab och gong!

Ett ägg rörs runt i en het järnpanna med olja. Ös i skuren gullök och några krossade vitlöksklyftor - de sistnämnda rostar först och ger fin smak.
Levern är skuren i skivor och hastigt stekta och egentligen rester. Skär den i bitar. Den ska fortfarande vara alldeles rosa inuti. Ös ner i pannan md löken och ägget. Snart, kastar vi också i räkorna - ja jag vet, man ska inte äta thailändska stora räkor, men jag gör det ändå! Är räkorna råa har vi skalad dem så bara stjärten är kvar och då ska de fräsas innan riset. Är de färdiga (man kan köpa färdigkokta riktigt goda och frysta så har de nu fått tina och läggs i mot slutet.
Fördela kallt ris i pannan. Det är ganska kladdigt och klumpigt så fördela med fingrarna. Vänd runt. När det är hett så skvätt i ordentligt med fisksås och sedan lite mörk kinesisk svampsoja. Vill man förhöja smaken så skvätt i lite "pojkesoja" (Healthy Boy). Rör runt ordentligt. Lägg i räkorna om inte det är gjort och låt dem bli varma i riset. Stjälp upp på tallrikar och servera med en stjälk vårlök (springonion) och en klyfta lime. Och så, som sagt, den nödvändiga styrkan i nam prig pao om man nu är lagd åt det hållet.
God spis!

Meny idag - utan tabberas


Man ska ha på fötterna. Det var uppehåll för Tabberasets serie om Linné som jag gjorde sådan reklam för igår. Jag visste inte det
Å andra sidan - den som händelsevis lyssnade - var det inget fel med det, Meny höll sig till ett osedvanligt bra tema idag, om livsmedlens långa transportsträckor.
Nästa vecka kommer tabberaset tillbaka med fortsättningen på Linné - jag påminner här!