söndag 11 mars 2007

Bubbelgum


Mästardottern på bubblor, 5 år snart

Odlingsdags

Nu är några startfrön i jord. Miniväxthuset står där på sin vanliga plats i det soligaste fönstret och får extra ljushjälp några timmar varje dag från en lampa.
Kardon och kronärtsskocka.
De kommer att sättas ut den nionde juni och har då vuxit till stora parkkrukor på min inglasade balkong och lagt sig till med en redig pålrot. När de sedan sätts i landet så ser det ändå tråkigt glest ut till en början, i augusti är de manshöga och ståtliga, i september äter vi skockor och kardonstjälkar. Men just idag så ångar det i solenunder plastskyddet och skapar klimat för frösprickning och grodd.
Skulle ha sått linnéanska krolliljor idag också, men sparar det till ikväll.
Linnéanska?
Ja, jag odlar altså en 1700 tals kålgård, i år för fjärde året så det tar sig! Flera av mina perenner har linnéansk härkomst och om icke så har jag letat fröer med direkt anknytning till hans tid. Smultrontäppan under de vita vinbären breder ut sig, sibiriska vita smultron "fraga vesca" som hjälpte Linné genom den svåra podager (gikt) han led av, smultronen - jordgubbens söta muskdoftande urmoder, fragaria moschata. Linnés trollsmultron.
Längre upp på min "moderna" odling (Rodjanas) växer olika asiatiska pumpor, sötmajs, och fragaria ananassa, högavkastande härligt päronformade vackra jordgubbar.
När det gäller krolliljorna så kommer de från Linnés Hammarby där han planterade dem en gång i tiden och de spred sig över högt och lågt. Tyvärr har man nu kunnat notera en tillbakagång för krolliljorna och en stark utbredning av körvel istället. Därför har Sällskapet Linnés Hammarby inlett ett projekt att begränsa körveln till krolliljornas, och alla andra linnéanska växters, fördel.
Det är en alldeles speciell känsla att hålla frön i handen som bär ett direkt släktskap till de frön Linné en gång haft i sin hand, plantera dem och se dem växa.
Det kommer att bli mycket snack om odling här från och med nu - odling och att laga till det odlade, om smak och att smaka på historien.

Förra odlingsårets ståtliga skockor i min älskade gamla kålgård.

Prisad Melander


Karl Melander och jag har jobbat ihop en förskräckligt massa år och han har hela tiden prissatts och prisats, mest det sistnämnda och nu senast i Årets Bild. Se de prisade bilderna här. STORT GRATTIS! Jag vet hur mycket det här betyder.
Så noterade jag en ny avdelning på hans bilderblogg; käk! Och hittar bland alla bilder mina egna bondbönor, odlad i somras och ätna antingen som primörer på sensommaren eller som värmande skummig bondbönvälling nu i vinter, serverad som en liten cappuccino, skummig och som ett koncentrat från landet.