måndag 16 april 2007

Växer så det knakar - luras av våren


En dryg månad har min kardon fått växa nu - det går långsamt i början, sedan slår den ner en pålrot väl utplanterad och rikligt gödslad. Närmast till höger en kronärtskocka.

Historiens varmaste vår lurar odlare att så fröer och sätta potatis redan nu i mitten av april.
Grannen till oss har sått ärtor och morötter, sommarblommor från blandfröpåse. Hans sättlök har börjat spira.
All den där ivern bland grannarna gör mig nervös. Jag som ännu inte ens vårgrävt, jag som ännu inte kört ut vårgödseln. Det är inte ens förgrott, det som ska ut så småningom.
Eftersom jag försöker göra det här medvetet så för jag noga anteckningar år efter år. Det är ju viktigt eftersom en stor del av det jag odlar kommer från en del värdefulla frösamlingar eller från egen fröodling.
Jag tog fram anteckningarna igår efter att ha sett hur grannarnas fröpåsar satts på pinnar för att markera såraderna.
Alltså sådde jag förra odlingsåret palsternackor först i början av maj, morötter två veckor senare, bondbönor den 15 maj. Förodling av pakchoi 13 april, astrar 17 april, majs av olika sorter 20 april. Fänkål 13 april, vitkål 15 april.

Den här miniplantan blir en tistel som är nästan manshög och som skjuter ut blomstänglar med massor av knoppar stora som knytnävar och hårt knutna som repknopar.

Nu blir det några kvällar i glödlampsken på den inglasade balkongen för att rensa bort vintern, bygga ställ för potatisen att få fläskiga groddar, hänga upp hyllorna så att alla förodlade växter får lika mycket ljus. Ska ringa in de kulturarvsfröer jag saknar; Rova, rysk slätbladig röd grönkål, vanlig grönkål, störböna, rosenböna, blåärt, störvaxböna, brun böna, blåärt, sojaböna, släpärter, sockerärter. Störbönorna förodlar jag till 30 cm storlek bara för att jag har "djevfla småsniglar" som ödelägger dem redan i glistadiet annars. Jag har fått fröer på en särdeles god cirkelbeta och en gulbeta. Rödbetorna måste jag köpa frö till och det blir samma sort som senast, det gav knölar på över halvkilot styck utan den minsta träighet, visst ja, ser att kålrabbifröna också är slut.

Så här såg det ut nysått den 13 mars, i september är det skördedags.

Kardon och kronärtskocka har kommit upp, den sistnämnda med blandat resultat och dålig grobarhet - men jag får skylla mig själv, fröna var två år över tiden. Jag har i alla fall plantor nu som räcker. Dessa små nu fem centimeter höga blad kommer att bli långt över metern stora tistlar som ger en riktig 1700 talskaraktär år min kålgård. Härligt!

Inga kommentarer: